Blogs
May 10, 2024

Hoe fotorealistische 3D-modellen bouwinformatiemodellen voor bestaand onroerend goed verbeteren

Niek Tettero

In de wereld van vandaag evolueren commercieel en residentieel vastgoed voortdurend en vastgoedeigenaars, onderhoudsbedrijven en woningcorporaties moeten het spel voor blijven. Fotorealistische 3D modelleringstechnologie is een doorbraak in de sector en biedt een nieuw niveau van detail en nauwkeurigheid voor Building Information Models (BIM) voor bestaand vastgoed. In dit artikel onderzoeken we hoe fotorealistische 3D modellen BIM kunnen verbeteren en een revolutie teweeg kunnen brengen in de vastgoedsector.

Wat is BIM en hoe werkt het?

Building Information Modeling (BIM) is een digitale weergave van de fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het is een proces dat de creatie en het beheer van de gegevens van een gebouw tijdens de hele levenscyclus mogelijk maakt, van ontwerp tot sloop. BIM is een veelomvattend systeem dat verschillende aspecten van gebouwinformatie omvat, zoals ruimtelijke relaties, geografische informatie, hoeveelheden en eigenschappen van bouwcomponenten. Het helpt vastgoedeigenaren en onderhoudsbedrijven om weloverwogen beslissingen te nemen over hun gebouwen, inclusief onderhoud en reparaties.

De betekenis van 3D modellen in BIM

Traditioneel waren BIM-modellen beperkt tot 2D-tekeningen en blauwdrukken. Maar met de vooruitgang van de technologie is 3D modelleren toegankelijker en betaalbaarder geworden. 3D modellen geven een nauwkeurigere weergave van het gebouw en bieden een beter begrip van de ruimtelijke relaties tussen verschillende onderdelen. Fotorealistische 3D modellen voegen een extra laag van detail en nauwkeurigheid toe aan BIM modellen, waardoor eigenaren en onderhoudsbedrijven beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Hoe fotorealistische 3D modellen worden gemaakt

Fotorealistische 3D modellen worden gemaakt met een combinatie van technologieën, waaronder laserscannen, fotogrammetrie en drones. Laserscannen legt de fysieke afmetingen van een gebouw vast met een hoge mate van nauwkeurigheid en produceert een puntenwolk van miljoenen datapunten. Fotogrammetrie maakt foto's van het gebouw vanuit verschillende hoeken en gebruikt software om deze samen te voegen tot een nauwkeurig 3D-model. Mapping drones maken luchtfoto's van het pand, die gebruikt kunnen worden om een 3D-model te maken. Deze technologieën worden gebruikt om een zeer gedetailleerd en realistisch 3D-model van een bestaand gebouw te maken, dat vervolgens in een BIM-model kan worden opgenomen.

De voordelen van fotorealistische 3D modellen in BIM

Fotorealistische 3D modellen bieden verschillende voordelen in BIM modellen, waaronder:

Verhoogde nauwkeurigheid: Fotorealistische 3D-modellen bieden een hoge mate van nauwkeurigheid, waardoor vastgoedeigenaren en onderhoudsbedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun eigendommen.

Verbeterde visualisatie: 3D-modellen bieden een beter begrip van de ruimtelijke relaties tussen verschillende onderdelen, waardoor het gebouw gemakkelijker te visualiseren is.

Efficiënter onderhoud: Fotorealistische 3D-modellen kunnen worden gebruikt om potentiële onderhoudsproblemen te identificeren voordat ze een probleem worden, waardoor preventief onderhoud mogelijk wordt.

Betere communicatie: 3D-modellen bieden een visuele weergave van het gebouw die kan worden gebruikt om effectiever te communiceren met belanghebbenden.

Hoe vastgoedgegevens worden verbeterd door fotorealistische 3D-modellen

Vastgoedgegevens zijn een essentieel aspect van vastgoedbeheer. Fotorealistische 3D-modellen verbeteren vastgoedgegevens door een meer gedetailleerde en nauwkeurige weergave van het gebouw te geven. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om een nauwkeurig MJOP (Meerjarenonderhoudsplan) of NEN 2580 rapport te maken, wat een wettelijke vereiste is voor woningcorporaties. Deze rapporten geven een uitgebreid overzicht van de huidige staat van het vastgoed en de onderhoudsbehoeften, zodat vastgoedeigenaren en onderhoudsbedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun vastgoed.

De rol van dronecertificering in fotorealistische 3D-modellering

Mapping drones zijn een cruciaal element bij het maken van fotorealistische 3D modellen. Om een cartografische drone legaal te gebruiken, is een dronecertificaat of dronebewijs nodig. Dit certificaat garandeert dat de operator over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om de drone veilig en effectief te bedienen. Door gebruik te maken van gecertificeerde drone operators kunnen eigenaren van onroerend goed en onderhoudsbedrijven er zeker van zijn dat hun fotorealistische 3D modellen nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

Voorbeeld uit de praktijk: De rol van fotorealistische 3D modellen in preventief onderhoud

Een onderhoudsbedrijf kreeg de opdracht om een groot commercieel pand te onderhouden. Ze gebruikten fotorealistische 3D-modellen om potentiële onderhoudsproblemen te identificeren voordat ze een probleem werden. Door gebruik te maken van de 3D-modellen konden ze een probleem met het dak van het gebouw identificeren dat tot aanzienlijke schade had kunnen leiden als er niets aan gedaan was. Het onderhoudsbedrijf kon het probleem aanpakken voordat het een probleem werd en bespaarde de eigenaar een aanzienlijk bedrag aan reparaties.

Conclusie

Fotorealistische 3D-modellen zijn een doorbraak in de vastgoedsector en bieden een nieuw niveau van detail en nauwkeurigheid voor BIM-modellen. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder grotere nauwkeurigheid, verbeterde visualisatie, efficiënter onderhoud en betere communicatie. Fotorealistische 3D-modellen verbeteren vastgoedgegevens, waardoor vastgoedeigenaren en onderhoudsbedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun vastgoed. Door gebruik te maken van gecertificeerde drone operators kunnen eigenaren van onroerend goed er zeker van zijn dat hun fotorealistische 3D modellen nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Kortom, fotorealistische 3D-modellen zijn een essentieel hulpmiddel voor eigenaren van commercieel en residentieel vastgoed en onderhoudsbedrijven, en revolutioneren de manier waarop we ons vastgoed beheren.

Related posts

Blogs
April 17, 2024

Automatische Gebouwanalyse: een revolutie voor woningcorporaties

Lees verder
Blogs
April 8, 2024

Jouw partner in visuele vastgoeddata

Lees verder
Blogs
March 27, 2024

Van luchtfoto's tot 3D-modellen: De evolutie van drone inspecties van gebouwen

Lees verder

Eenvoudig besparen op inspectiekosten?

Neem contact op en kom meer te weten over de besparingen en voordelen die onze oplossingen bieden.

“Weten wat de financiële voordelen zijn van accurate en complete vastgoeddata? Bereken jouw kostenbesparing.”

Jasper Nederlof
Directeur - supRmen

Plan gratis demo

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.