Klantcases
January 25, 2024

Klantcase elk® - renovatieproject ondersteund door vastgoeddata

Niek Tettero

De situatie en aanleiding
elk® groep is door de opdrachtgever HW Wonen geselecteerd voor het renovatieproject van 79 woningen aan de Hekelstraat, Schrankstraat en Zwingellaan in 's-Gravendeel (groen gearceerd).

Te renoveren complex

Wim Nieuwkerk MSc van elk® groep zag in dit project mogelijkheden voor een samenwerking met supRmen en BIMpartners. Het doel was om de uitvoering van onderhoud en renovatie efficiënter en uitgebreider te maken door gegevens te verzamelen. Dit zou worden bereikt door het gebruik van een combinatie van binnen- en buitenscantechnologie.

Klant issue
elk®, BIM Partners en supRmen werkten samen om een oplossing voor te stellen aan HW Wonen. De kernvragen die hiervoor werden voorgelegd aan supRmen waren als volgt:
“Wat zijn de mogelijkheden en de kosten voor:
- het vergaren van extreem nauwkeurige vastgoeddata van de daken en gevels;
- het maken van een fotorealistisch 3D-model voor een compleet overzicht;
- de mogelijkheid om in het model afmetingen van kozijnen, deuren en andere gebouwelementen te bepalen en schades en afwijkingen te detecteren”

Het idee van Wim wierp zijn vruchten af en elk® De calculatie is sneller verlopen vanwege het juiste tekenwerk, hoeveelheden en beeldmateriaal. Het lopende project is erop gericht om de woningen duurzaam te transformeren voor 25 jaar zorgeloos gebruik, inclusief renovaties van o.a. daken, kozijnen en isolatie.

Onze oplossing
Onze oplossing bestond uit drie fases:
1. data vergaren;
2. data visualiseren;
3. data kwantificeren.


1. Data vergaren
We zijn gestart met het informeren van alle bewoners en omwonenden in een straal van 50 meter van het gebouw d.m.v. een uitgebreide brief. Vervolgens hebben we zo’n 1200 foto’s van het complex gemaakt. Deze foto’s werden gemaakt vanuit de lucht door een drone én vanaf straatniveau met hoge resolutie camera’s. Op deze manier werden ook onderkanten van o.a. dakoverstekken en dakgoten vanuit alle hoeken haarscherp en nauwkeurig vastgelegd. Het vergaren nam slechts een halve dag in beslag. De beelden zijn gemaakt met een meetnauwkeurigheid van 5 mm om accurate metingen - nodig voor bijvoorbeeld het bestellen van nieuwe kozijnen - mogelijk te maken. Daarnaast zorgt de hoge resolutie van de beelden (100MP) ervoor dat de conditie bepaalt kan worden. Om geen inbreuk te doen op de privacy worden personen en nummerborden automatisch door ons algoritme geblurt. Dit is te vergelijken met Google Streetview.

2. Visualiseren
Alle door de drone en op straatniveau gemaakte foto’s werden aan elkaar gemaakt tot een compleet online fotorealistisch 3D-model in ons cloud based platform, waarin alle details in 2D en 3D zichtbaar waren. Alle afspraken, uitvoerende werkzaamheden, documenten en overige informatie verzamelden wij op een centrale plek in ons klantportaal. Hierdoor was alle informatie centraal op één plek zichtbaar en was iedereen altijd up-to-date over de voortgang van het project.

3. Kwantificeren
In deze fase is alle benodigde data uit het 3D-model gehaald en omgezet naar direct toepasbare informatie voor elk®, Stadlander en andere stakeholders . Het uitgangspunt was om hoeveelheden en afmetingen te bepalen. Voor deze opdracht is ervoor gekozen om BIMpartners de hoeveelheden en afmetingen te laten bepalen in hun BIM modellen. Dat neemt niet weg dat alle in het oog springende schades in het 3D-model zijn geannoteerd zodat elk® hierop kan acteren.

Resultaten
Tijdens een tussentijdse evaluatie met Wim blijkt dat het 3D-model op meerdere momenten in het proces waarde toevoegt. Hier een kleine greep uit waar:

Calculatie en voorbereiding
elk® heeft het 3D-model ingezet bij de planning en calculatie, waarbij nauwkeurige maatvoeringen zo uit het model gehaald konden worden. Bij de start van het project is het 3D-model tijdens de kick-off met alle partners en onderaannemers gebruikt om iedereen   visueel mee te nemen in het project. Deze aanpak heeft niet alleen tijd bespaard, maar ook gezorgd voor een naadloze integratie van het digitale model in de praktische uitvoering.

Uitvoering
Ook tijdens de uitvoering wordt het 3D-model gebruikt, het fungeert o.a. als tool tijdens de wekelijkse voortgangsbesprekingen. Zowel voor het technisch definiëren van werkzaamheden als het oplossen van praktische vraagstukken, zoals het verplaatsen van de CV-ketel en het plaatsen van zonwering, wordt het BIM en 3D-model geraadpleegd.
Op basis van de beelden is het ook mogelijk om te achterhalen waar incidenteel gevelherstel plaats moet vinden en waar, aan de hand van zichtbare vlekvorming, de spouwmuur isolatie zou kunnen zijn verzakt. Dit heeft geleid tot flinke efficiëntieslag. Wim geeft aan dat ze "zomaar een werkweek aan reistijd hebben bespaard", omdat medewerkers niet voor ieder wissewasje naar de locatie hoefde te rijden.

Voordelen voor onderaannemers
Naast de voordelen voor elk® waren ook andere belanghebbenden te spreken over deze nieuwe manier van werken. De onderaanemers, waaronder de kozijnenspecialist, de dakdekker en de gevelspecialist uiten zich positief over het gebruik van deze methodiek. Zo heeft de kozijnenspecialist de kozijnen kunnen bestellen op basis van de BIM modellen die uit de scans zijn gemaakt.

De toekomst
Op basis van de voordelen die deze methode heeft geboden zijn Wim - en daarmee elk® als geheel- zeker van plan bij toekomstige projecten weer gebruik te maken van 3D-modellen en onze software. In eerste instantie om calculators te ontlasten, maar er liggen volgens Wim ook veel kansen om deze techniek organisatie breed toe te passen.


Daarnaast staat Wim positief tegenover de toepassingen van AI in zijn werkveld. Hij stelt dat er collega’s zijn die positief kritisch blijven, maar het een hulpmiddel is dat hen nu en in de toekomst veel kan bieden.

“We moeten het niet als bedreiging zien, maar we moeten het omarmen als hulpmiddel.”
- Wim Nieuwkerk MSc - Plan Ontwikkelaar elk® groep-

Wim ziet meer potentie voor een nauwere integratie van AI, met name in de mogelijkheid tot conditiemetingen en het monitoren van bouwprocessen. Zo stelt Wim dat het enorm waardevol is om tijdens en na de uitvoering extra beelden te maken. Die beelden kunnen naast het volledige 3D-model worden gelegd. Potentieel zou een extra scan bij oplevering tot de mogelijkheden kunnen behoren. Het model dat hieruit volgt fungeert dan weer als nulmeting voor de eindklant. Een geweldig idee waar wij zeker samen de mogelijkheden van gaan onderzoeken!

De overige resultaten voor elk® waren:
- Toegang tot accurate gegevens; kleinste details en precieze omstandigheden waren zichtbaar.
- Op korte termijn een grote hoeveelheid foto’s van de daken en gevels, te gebruiken als archief en naslagwerk.
- Kwalitatief hoogwaardige beelden van de moeilijk bereikbare plekken.
- Het verminderen van bezoeken bij bewoners.
- Eenvoudig te delen met klanten, (onder)aannemers en andere stakeholders.
- Integrale oplossing; modellen worden voor meerdere doeleinden gebruikt.
- Van subjectieve interpretatie naar objectieve informatie voor iedereen die in het project werkt

Related posts

September 3, 2024

De Rol van AI in het Verbeteren van Elementendetectie in Vastgoeddigitalisatie

Lees verder
June 27, 2024

Drone inspectie voor gebouwen: het geheim van vastgoedbeheer

Lees verder
June 21, 2024

De toekomst van vastgoed digitalisatie: Integratie van AI technologieën

Lees verder

Eenvoudig besparen op inspectiekosten?

Neem contact op en kom meer te weten over de besparingen en voordelen die onze oplossingen bieden.

“Weten wat de financiële voordelen zijn van accurate en complete vastgoeddata? Bereken jouw kostenbesparing.”

Jasper Nederlof
Directeur - supRmen

Plan gratis demo

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.