Blogs
February 6, 2024

De voordelen van drone inspecties binnen vastgoedbeheer

Niek Tettero

Technologische ontwikkelingen hebben in toenemende mate invloed op elk vakgebied, en zo ook binnen het onderhouden en inspecteren van vastgoed. De rol van drones in deze ontwikkeling wordt steeds groter. Ten opzichte van reguliere inspecties zijn drone inspecties over het algemeen efficiënter, veiliger en completer.

Door drones in te zetten om gebouwen te inspecteren en de staat van het vastgoed in kaart te brengen hoeven inspecteurs niet langer fysiek de daken op. Door middel van camera's en sensoren maken drones zeer nauwkeurige beelden op basis waarvan metingen kunnen worden verricht. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd en verwerkt tot bruikbare informatie voor vastgoedbeheerders, eigenaren, maar ook onderhoudspartijen. Met deze informatie kan van alles gedaan worden, van onderzoek naar aanleiding van lekkages tot meerjarige onderhoudsplanningen (MJOP) conform NEN2767.

Het grootste voordeel van drone inspecties is dat drones op plekken kunnen komen die voor mensen moeilijk of zelfs onbereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan hoge gebouwen of moeilijk bereikbare daken. Met een drone kunnen deze locaties veilig en snel worden geïnspecteerd, zonder dat daarvoor een kostbare hoogwerker of steiger nodig is en kan de inspecteur zijn werk doen zonder de deur uit te moeten.

Een ander voordeel van drone inspecties is dat het tijd en geld bespaart. Daarnaast besparen drones tijd en geld. Waar voorheen een team van specialisten vaak uren of zelfs dagen bezig was om een gebouw te inspecteren, kan een drone dat tot 10x sneller. Bovendien hoeven er geen speciale maatregelen te worden getroffen om het gebouw toegankelijk te maken voor de inspecteurs. Dit betekent dat drones niet alleen de efficiëntie verhogen en kosten verlagen, maar het gebruik van drones ook de krapte op de arbeidsmarkt kan opvangen. Bouwend Nederland verwacht dat de tekorten in de bouw aanhouden tot en met 2030, en laat dat nou net de periode zijn waarin er in heel Nederland een heleboel gebouwd en verbouwd moet worden om het woningtekort op te vangen en te verduurzamen.

Naast het vastleggen van beelden en metingen,  zijn er nog vele andere toepassingen. Met behulp van de Artificial Intelligence (AI) die door supRmen wordt ontwikkeld, kunnen automatisch afwijkingen en defecten worden herkend, en worden gebouwelementen gemeten. Zo wordt het hele proces sneller en objectiever. Met één druk op de muis kan er vastgesteld worden welke delen van het gebouw extra aandacht nodig hebben, maar ook hoeveel vierkante meter geveloppervlak een gebouw telt. Dit maakt het mogelijk om snel en objectief vast te stellen welke delen van het gebouw extra aandacht nodig hebben, maar ook hoeveel vierkante meter geveloppervlak een gebouw telt.

Lang verhaal kort, de ontwikkelingen rondom het beheren en onderhouden van vastgoed zijn veelbelovend. Door gebruik te maken van slimme en innoverende oplossingen - zoals het inzetten van drones - kunnen vastgoedbeheerders en -eigenaren hun vastgoedportefeuille beter in kaart brengen en onderhouden. Dit leidt tot meer besparing en efficiëntie op het gebied van tijd, kosten en veiligheid.

Meer weten over onze oplossingen? Lees hier verder.

Related posts

Blogs
April 17, 2024

Automatische Gebouwanalyse: een revolutie voor woningcorporaties

Lees verder
Blogs
April 8, 2024

Jouw partner in visuele vastgoeddata

Lees verder
Blogs
March 27, 2024

Van luchtfoto's tot 3D-modellen: De evolutie van drone inspecties van gebouwen

Lees verder

Eenvoudig besparen op inspectiekosten?

Neem contact op en kom meer te weten over de besparingen en voordelen die onze oplossingen bieden.

“Weten wat de financiële voordelen zijn van accurate en complete vastgoeddata? Bereken jouw kostenbesparing.”

Jasper Nederlof
Directeur - supRmen

Plan gratis demo

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.